Het kabinet-Rutte komt met een reeks aanvullingen op het derde coronasteunpakket voor ondernemers.

Met de verzachtende maatregelen is 500 miljoen euro gemoeid.

De tegemoetkoming voor de vaste lasten van bedrijven wordt tijdelijk beschikbaar voor alle sectoren.

De tweede coronagolf heeft geleid tot een tweede, gedeeltelijke lockdown in Nederland. Strengere maatregelen zijn noodzakelijk om de opmars van het coronavirus in ons land te stoppen, besloot het kabinet twee weken geleden.

De nieuwe beperkingen, zoals de sluiting van de horeca, leiden tot veel economische schade.

Om de pijn daarvan de verzachten kwam kabinet dinsdag met aanvullingen op de derde coronasteunpakket voor bedrijven.

In totaal trekt de overheid 500 miljoen euro uit voor ondernemers die onevenredig hard geraakt worden door de nieuwe beperkingen.

Hieronder zetten we de belangrijkste nieuwe regelingen op een rij:


Regeling voor vaste lasten is tijdelijk beschikbaar voor alle sectoren

De regeling Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) wordt tijdelijk opengesteld voor alle sectoren. Ondernemers die door de coronacrisis plotseling fors minder omzet draaien, maar wel hun vaste lasten zoals huur moeten blijven betalen, kunnen daar gebruik van maken.

Oorspronkelijk was de regeling beperkt tot een aantal sectoren.

Bedrijven kunnen vanaf medio november een aanvraag indienen. Voor de tijdelijke verbreding is een pot van 140 miljoen euro gereserveerd.


Eenmalige subsidie voor bijzondere kosten horeca

De overheid gaat horecaondernemers compenseren voor de verspilde voorraden die ze niet meer kunnen gebruiken vanwege de tijdelijke sluiting.

Ook voor investeringen zoals een overkapping voor het terras om in de winter op een coronaveilige manier open te kunnen blijven, krijgen een tegemoetkoming.

De compensatie is beperkt tot 2,75 procent van het omzetverlies. Dat komt voor een gemiddelde horeca-ondernemer uit op 2.500 euro.

Voor deze regeling, waarop eveneens vanaf medio november een beroep kan worden gedaan, is 40 miljoen euro beschikbaar.


Eenmalige vergoeding voor evenementenondernemers

Het kabinet komt met een eenmalige extra vergoeding voor evenementenondernemers. Het exacte bedrag wordt gebaseerd op de TVL-vergoeding van de zomer, omdat dat de belangrijkste maanden voor de branche zijn.

Gemiddeld kunnen ondernemers die bijvoorbeeld muziekfestivals of kermissen organiseren rekenen op 14.000 euro. De overheid heeft hiervoor een budget klaar liggen van 11 miljoen euro.


Regeling 'winterslaap voor bedrijven' krijgt verder vorm

De overheid gaat verder werk maken van de zogeheten Time Out Arrangement- regeling, die in het leven geroepen is om faillissementen van in de kern gezonde bedrijven te voorkomen. Dankzij die regeling kunnen ondernemers hun bedrijf tijdelijk in een soort winterslaap brengen.


Gemeentes, sport en theaterproducenten krijgen extra geld

Gemeentes die hun inkomsten hard zien dalen, bijvoorbeeld vanwege de opgedroogde toeristenstroom, krijgen extra geld om gaten in hun begroting op te vangen. Daarvoor trekt het kabinet nog eens 150 miljoen euro uit, boven op de eerdere 100 miljoen euro.

Vrije theaterproducenten, die dus geen subsidie ontvangen, krijgen een tegemoetkoming van 40 miljoen euro. Zij kampen met voorstellingen die niet door hebben kunnen gaan vanwege de maatregelen.

Naar de sport gaat 60 miljoen euro extra.


Kabinet werkt aan vorm van 'crisisbanen' in publieke sector

Het kabinet wil verder mensen die zonder werk zitten tijdelijk inzetten in andere sectoren die juist met een tekort aan arbeidskrachten kampen. Zo kan een podiumbouwer of ober aan de slag in de gezondheidszorg, handhaving of het onderwijs.

Het kabinet broedt nog op de regeling en weet niet precies hoe die eruit zal zien.

LEES OOK: De corona-economie blijft nog wel even – de overheid kan ondernemers het beste steunen met een tegemoetkoming via de btw